Unul dintre cele mai populare deserturi pe perioada verii este, cu siguranţă, îngheţata. Însă este ea o alegere sănătoasă? Îngheţate ai cumpărat probabil multe, dar de câte ori ai citit eticheta, pentru a vedea ce conţin acestea? Pentru a se obţine gustul delicios, textura fină şi cremoasă, sunt folosite ingrediente precum: stabilizatori, coloranţi şi gelatină.
De aceea, nutriţioniştii ne recomandă să nu abuzăm de acest desert.
Din cauza conţinutuluibogat în zahăr şi în grăsimi saturate, ele trebuie consumate cu moderaţie de persoanele obeze şi de cele cu boli cardiovasculare. Dacă eşti dependent de îngheţată şi nu poţi renunţa la ea, ai, din fericire, opţiuni ceva mai sănătoase!
Este sursă de calciu
Este de preferat ca îngheţata să fie produsă din grăsime animală, adică din lapte (inclusiv lapte praf), smântână şi din unt. Astfel, datorită laptelui din compoziţie, îngheţata este o sursă de calciu, necesar pentru oase şi pentru dinţi.
Este bine să ştii că o îngheţată conţine în jur de 20 la sută din cantitatea zilnică recomandată de calciu. Alege acele sortimente care au în compoziţie lapte, fie integral, fie degresat, iaurt sau smântână.
Bine de ştiut
Grăsimile saturate din îngheţată cresc riscul de boli de inimă.
Cei cu alergii ar trebui să o evite
Cu cât sunt mai viu colorate, cu atât conţin mai mulţi coloranţi, care pot crea sensibilitate persoanelor cu alergii alimentare.
Sortimentele cu fructe conţin urme de conservanţi, iar unul dintre E-urile nocive din îngheţată, E 124 (roşu Ponceau), poate amplifica simptomele astmului.
Alege acele îngheţate care conţin coloranţi naturali, precum extractul din sfeclă (roşu), carotenul aflat în morcovi (galben) sau cacao (maro).
Datorită conţinutulu