CE BEM, CE MÎNCĂM ● Grăsimile hidrogenate afectează inima
În compoziţia produsului intră o cantitate foarte mare de margarină. Aceasta este o grăsime modificată chimic, care afectează funcţionarea ficatului şi a sistemului cardiovascular.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Grăsimile hidrogenate afectează inima
În compoziţia produsului intră o cantitate foarte mare de margarină. Aceasta este o grăsime modificată chimic, care afectează funcţionarea ficatului şi a sistemului cardiovascular.
Cozonacul cu cacao şi rahat Boromir are în compoziţie "făină albă de grâu 000, apă, zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, rahat (24%), drojdie naturală, ouă, lapte praf, zahăr invertit, emulgatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, lecitină E 322, sorbitol E 420, cacao (1%), sare iodată, arome: vanilia". Produsul poate conţine bucăţi de coajă de nucă şi conţine alergeni: gluten, ou, nucă. De asemenea, sîntem avertizaţi că produsul este tratat cu alcool etilic. Valorile nutritive pentru 100 de grame de produs sînt: valoare energetică 434 kcal/kj, proteine 10g, carbohidraţi 63g, lipide 14,5g.
ANALIZĂ. Cozonacul analizat este un produs de panificaţie cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide (63%), cu absorbţie lentă (amidon din făină albă) şi cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zaharoză şi zahăr provenit din rahat, zahăr invertit: glucoză-fructoză). Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia că produsul conţine şi lipide hidrogenate periculoase pentru sănătatea inimii şi a ficatului. Densitatea energetică a produsului este foarte ridicată: 434 kcal/100 de grame. Produsul conţine şi o serie de aditivi alimentari şi surse de gluten, ou, nucă, lactoză, proteină din lapte, de care alergicii trebuie să ţină cont. Sorbitolul, E 420, poate provoca probleme digestive dacă este consumat în