CE BEM, CE MÅNCÅM
Carnea dezosată mecanic (MDM) este un ingredient din categoria resturilor, care este folosit de producători pentru alimentele de cea mai proastă calitate. În parizerul analizat, MDM are cea mai mare pondere.
CE BEM, CE MÅNCÅM
Carnea dezosată mecanic (MDM) este un ingredient din categoria resturilor, care este folosit de producători pentru alimentele de cea mai proastă calitate. În parizerul analizat, MDM are cea mai mare pondere.
Parizerul Primo este unul dintre produsele care nu sunt recomandate majorităţii consumatorilor, din cauza ingredientelor pe care le conţine. De pe etichetă citim că are în compoziţie: "carne dezosată mecanic, slănină, şorici, proteină vegetală din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E 250), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301), stabilizator (polifosfat de sodiu E 452), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)". Produsul este fiert, iar membrana este artificială şi necomestibilă.
ANALIZÅ. Parizerul analizat este un produs din carne fiert, în membrană artificială necomestibilă, obţinut din carne de pasăre dezosată mecanic – MDM, slănină de porc, şorici, proteină din soia, amidon, condimente şi o serie de E-uri, conservant – nitrit de sodiu, antioxidant – ascorbat de sodiu, stabilizator – polifosfat de sodiu, potenţiator de gust – glutamat monosodic – colorant carmin.
Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că acesta are o valoare biologică foarte scăzută datorită proteinelor de slabă calitate din MDM, grăsimilor saturate de origine animală aterogene şi a proteinei colagenice din şorici, fără valoare nutriţională. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că această