Despre vinurile de Cotnari se spune că au o vechime de peste 2.000 de ani şi că au fost desfătare şi alinare atât pentru mai marii vremii, cât şi pentru oamenii de rând. Ne-am convins că nu este vorba doar despre nişte simple vorbe la sărbătoarea vinului de la Focşani, unde a venit cu un stand expoziţional şi renumita vinotecă de la Cotnari.
La Festivalul Vinului, Cotnari este prezent cu un număr de 16 soiuri de vin, toate albe, pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele.
Andreea Bostan, care se ocupă de prezentarea vinului la festival, ne spune din capul locului că vedeta incontestabilă a vinurilor din podgoria Iaşilor este Grasa de Cotnari, soi de viţă de vie tipic românesc, cultivat în ţara noastră de peste 500 de ani.
„Este cel mai premiat vin, medaliat cu aur la concursurile de gen pe plan internaţional. Este un vin demidulce, cu un conţinut mare de concentraţie de zahăr şi o tărie care ajunge chiar şi la 15 grade” , ne precizează Andrea Bostan. Interesant este vinul are o culoare puţin verzuie după ce stă din fiert iar după învechire se transformă într-un galben auriu.
Secretul stă în mucegai
Tot secretul acestui vin stă în recoltatul târziu al strugurilor, când mustul din boabe se concentrează datorită aşa-numitului putregai nobil.
„Grasa de Cotnari este un vin aromat, unicat între vinurile româneşti şi străine” , îşi încheie pledoaria Andreea Bostan. Fiind un vin demidulce, aflăm că este ideal pentru a fi servit în asociere cu desertul, respectiv clătite, papanaşi, plăcinte, ştrudele, dar şi nuci, alune sau migdale.
Grasa de Cotnari poate fi achiziţionată la Festivalul Viei şi Vinului de la Focşani cu preţul de 11 lei sticla.
.