Aduceam de acasă ce aveam, pentru gustarea de la ora 10:00. "Pachetul" consta într-un sandviş sau un borcănel cu ceva mâncare gătită. Colegele de la alte birouri nu prea serveau... la borcan. Noi eram gospodine excelente, care găteam la greu şi pregăteam conserve pentru iarnă. Veneam cu mâncare la borcan! Ne adaptam, ne perfecţionam, ne ajutam. Într-o zi, uneia îi vine ideea să facem un concurs: care a pregătit cele mai bune conserve pentru iarnă. Fără compoturi, dulceţuri etc. Doar mâncare!
În fiecare zi, aduceam un preparat. Mai puţin murăturile şi varza, care nu intrau în concurs decât după 15 decembrie. Am făcut o listă de preparate, ca să putem stabili corect arbitrajul. Juriul eram tot noi.
Am început cu sucurile de roşii. Fiecare, pe rând, gusta, apoi trecea la cealaltă sticluţă şi aşa mai departe. Eram nouă fete, opt sticluţe erau de degustat! Pe a ta, nu! În prima zi am adus câte o sticluţă cu suc de roşii. După degustare, jumătate dintre participante au avut vizite urgente atât la buda noastră cât şi la cele de la etajele de mai jos. După rezolvarea urgenţelor s-a stabilit că cel mai bun suc de roşii a fost al meu, pentru că nu avea nici un conservant, nici zahăr, nici sare. Natural, doar fiert!
A doua zi am adus legume conservate. Întâi cele pentru ciorbe şi mâncăruri. Pe primul loc a fost Mariana, cu un amestec pentru ciorbe de roşii, ardei şi zarzavat în saramură, a doua Evelina cu amestecul de rădăcinoase pentru ciorbe, la sare. Au venit la rând conservele. Mai întâi cele în suc de roşii. Prima: Evelina cu legumele asortate în suc de roşii. S-a trecut la cea mai dură probă: preparatele gata pregătite, doar să fie mâncare din borcan. Aproape toate ştiam care va fi campioana, dar nu s-a gândit nimeni să renunţe la concurs, pentru ca să nu rateze degustarea. Lozinca era: "Fiecare cu borcanul!"