In ultimii ani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca avem mai mult de 5 simturi, asa cum se stia pana acum. Pe multe dintre acestea le folosim zilnic si, chiar daca sunt mai putin cunoscute, ele ne sunt necesare.
Listverse prezinta cateva date cu privire la cele 10 simturi pe care le folosim in diferite situatii.
Simtul satietatii
Ori de cate ori ai mancat sau ai baut suficient, organismul iti transmite imediat asta. Se pare ca simtul satietatii implica propriul grup de receptori, care ne transmit faptul ca stomacul este plin. La randul lui, stomacul informeaza creierul mai tarziu, atunci cand mancarea este digerata. Tocmai de aceea, atunci cand mananci incet, te simti satul mai repede.
Termoreceptia
Detectarea senzatiei de cald si rece permite organismului sa se adapteze la schimbarile de temperatura din mediul inconjurator. Semnalele termoreceptorilor sunt transmise prin intermediul coloanei vertebrale si ajung in cele din urma la talamus, o parte a diencefalului.
Simtul nivelurilor de oxigen
Rolul chemoreceptorilor periferici este acela de a monitoriza sangele din artere, nivelul de oxigen, al Ph-ului sau cantitatea de dioxid de carbon. Aceasta capacitate alerteaza organismul ori de cate ori nivelul de dioxid de carbon este prea mare, permitandu-ne sa respiram corect. In plus, corpul nostru cuprinde receptori capabili de a ne instiinta cat de plini sunt plamanii, expirand corect.
Chemoreceptia zonei declansatoare
Acesti receptori ne transmit atunci cand apare senzatia si nevoia de a voma. In situatiile in care acest simt nu mai este activ, apar varsaturile incontrolabile, regulate sau chiar pierderea capacitatii de a vomita. Cele mai multe astfel de cazuri apar in urma accidentelor vasculare cerebrale.
Magnetoreceptia
Sti