Municipalitatea a premiat astăzi cel mai bun cozonac şi cea mai bună pască, produse culinare făcute în casă. Maria Ciobanu a câştigat titlul pentru cel mai bun cozonac de casă, iar la categoria pască, câştigăroare a fost Teodora Roman.
Primăria Alexandria a organizat astăzi, de la ora 11.00, concursul „Cel mai bun cozonac”, competiţie cu tradiţie în rândul gospodinelor din oraş. „În premieră anul acesta concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: cozonac şi pască. Concurentele trebuiau să aibă domiciliul în municipiul Alexandria, produsul înscris în concurs să fie preparat în casă şi, nu în ultimul rând, trebuie menţionat că o persoană a avut posibilitatea să se înscrie la ambele categorii ale concursului”, ne-a spus Cristina Teodorescu, responsabil relaţii cu publicul în cadrul primăriei. Concursul a fost prezentat de doi copii din trupa de dansuri a primăriei. Jurizarea a fost făcută de patru reprezentanţi ai unor firme de alimentaţie publică din oraş, specialişti cofetari-patiseri, şi care fac cozonaci şi produse de Paşte de ani buni. “În primul rând vom urmări aspectul produsului, atât la exterior, cât şi la interior. Apoi trebuie să vedem cum sunt la gust, pentru că trebuiau să folosească neapărat ingrediente naturale, de casă. Gustul de casă, noi îl simţim de la lapte sau ouă. Iarăşi, un secret al cozonacului este că acesta se desface foarte frumos, are porii mai mari decât pâinea”, a spus Tania Alexandru, cofetar-patiser la SC ROFAL.
Fiecare gospodină, cu secretele ei
Pe masa unde au fost expuse produsele, erau zece cozonaci dintre cei mai frumoşi şi nouă păşti. Toate concurente au spus că au folosit numai produse de casă, tradiţionale. „Eu vin din partea Moldovei, acolo unde se face pască de Sfintele Paşte. Sunt de 30 de ani în Alexandria şi păstrez tradiţia moştenită din moşi ştrămoşi. Pasca se face şi din cocă de pâine, dar şi din cocă