Foto: Tudor Cireş Nu era prima dată când îl vedeam pe călugărul athonit Epifanios Mylopotaminos gătind. L-am văzut făcând asta şi în chilia lui din Muntele Sfânt, în vreme ce-mi vorbea despre reţetele din cartea sa de bucate. Prezenţa sa la festivalul gastronomic „Mount Athos Area Gourmet” (2-11 septembrie) era insolită doar pentru cei care nu-l cunoşteau drept bucătarul-şef al Muntelui Sfânt.
La Eagles Palace, în Ouranopoli, reprezentaţia sa culinară a uimit prin simplitatea meniului. „Când v-am invitat aici am preparat un meniu care reprezintă Muntele Athos”, mi-a spus în seara evenimentului. „Supă de peşte, caracatiţă cu vin, halva de gris cu migdale... „. Remarcând savoarea aparte a mâncărurilor athonite, îl întreb pe călugărul-bucătar care e secretul gustului perfect. „Depinde de calitatea ingredientelor, dar şi de calitatea celor care mănâncă. Dacă ştii că vei avea la masă oameni care aprecieză o mâncare bună, atunci vei avea mai multă grijă. Găteşti foarte bine atunci când ai un oaspete, atunci când împarţi cu cineva hrana ta, chiar dacă e puţină.”
Lumea e plină acum de boli grave, precum cancerul... Atinge flagelul acesta şi Athosul? „Este certificat că monahii din Muntele Sfânt nu fac, în general, nici un fel de boli grave ale tractului digestiv. Şi asta datorită felului în care gătesc călugării, dar şi a felului în care mănâncă. Legume, fasole, peşte şi fructe de mare, asta e tot.” Nu de puţine ori am auzit spunându-se că dieta călugărilor athoniţi e una dintre cele mai sănătoase de pe planetă. Care este esenţa acestui concept? „Călugării sunt foarte calmi. Cred că în asta constă diferenţa. Când găteşti şi când mănânci să fii calm, liniştit. Sigur, mai depinde şi de ingrediente.” Călugării athoniţi nu folosesc unt, numai ulei. Iar la Muntele Athos totul este produs biologic. Secretul unei mâncări reuşite, îmi spune, este „să fii