Alimentatia vegetariana in care se consuma o mare varietate de produse integrale, neprocesate, nerafinate si corespunzator pregatite si ingerate ca hrana, furnizeaza toti nutrientii necesari si in cantitatea necesara, cu o singura exceptie, vitamina B12, care trebuie suplimentata.
Potrivit ziare.com, alimentatia vegetariana are urmatoarele mari avantaje: aport de proteine de cea mai buna calitate - proteinele din leguminoase (fasole, mazare, soia, linte, naut, bob) sunt foarte bine asimilitate si folosite de organism. Aport de grasimi de cea mai buna calitate (grasimi nesaturate din masline, avocado, nuci, alune, seminte); lipsa completa a colesterolului (alimentele de origine vegetala nu contin colesterol), corpul isi poate asigura din resurse proprii necesarul de colesterol cu conditia expunerii zilnci la soare a pielii timp de 15 minute. Lipsa grasimilor saturate (cu exceptia uleiului de palmier si de cocos, dar care, in lipsa colesterolului alimentar, nu sunt daunatoare). Aport crescut de vitamine si minerale din fructe si legume, leguminoase, cereale. Aport de glucide de calitate superioara din cereale si produse pe baza de cereale si din fructe, leguminoase. Aport crescut de fibre alimentare (nutrienti cu efecte deosebite, in special in eliminarea toxinelor din organism) prezente in legume, fructe, leguminoase si cereale. Prezenta in cantitate mare a compusilor fitochimici, substante folosite in corpul omenesc in lupta impotriva bolilor.
Medicii au ajuns la concluzia ca o alimentatie vegetariana este mai buna decat una in care se consuma si carne de animale. Parerile medicale in legatura cu acest tip de alimentatie au fost exprimate in cadrul British Medical Association: "Vegetarienii au rate mai scazute ale obezitatii, boli coronariene, hiper-tensiunii arteriale, afectiunilor intestinului gros, cancerelor si pietrelor la vezica biliara. N