Mancarurile gatite cu amestecul de mirodenii cunoscut sub numele de curry sunt nelipsite din dieta indienilor si a unor popoare din apropierea Indiei. In ultimii ani, ingredientele necesare se vand si in Romania, inclusiv in hipermarketuri. Si, oricat ar parea de ciudat, data fiind cantitatea impresionanta de calorii continute de aceste bucate orientale, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca mirodenia numita turmeric, folosita in majoritatea mancarurile indiene, contine un ingredient activ care s-ar putea sa combata obezitatea.
Un pranz gatit cu turmeric ingrasa mai putin decat un pranz care contine aceleasi ingrediente, cu exceptia pulberii galbene numite curry.
Turmericul contine o substanta chimica numita curcumina, care provine dintr-o planta. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Tuft, din Boston, Statele Unite, curcumina, care este absorbita foarte usor de organismul uman, impiedica cresterea tesuturilor grase in culturi de celule de soareci si umane.
Turmericul este eficient in aceasta directie mai ales atunci cand este adaugat unei mancari cu continut ridicat de grasime. De aceea, se crede ca aceasta mirodenie ar putea fi folosita pentru a combate obezitatea.
Curcumina impiedica formarea de noi vase sanguine, vase care fi contribuit la cresterea de tesut gras suplimentar.
In testele de laborator, soarecii au fost impartiti in doua grupuri. Un grup a fost hranit, timp de 12 saptamani, cu hrana bogata in grasimi, iar celalalt grup a primit exact aceeasi hrana, amestecata insa, de fiecare data, cu 500 de miligrame de curcumina. La incheierea experimentului, soarecii carora li s-a dat sa manance si curcumina erau mai supli decat cei din grupul-martor. Tesuturile soarecilor care practic au fost hraniti cu curry contineau mai putine vase de sange nou formate, dar si mai putin colesterol in sange.