În plină "isterie a cărnii de cal", care a cuprins întreaga Europă, Ioan T. Mihai, cunoscut mai bine ca Uica Mihai, afirmă fără reţineri că despre carnea de cal ar trebui să se discute fără prejudecăţi şi că aceasta a fost scoasă pe nedrept din bucătărie.
Deşi seamănă la aspect cu carnea de vită, carnea de cal este mult mai rafinată la gust şi mult mai sănătoasă, cu un conţinut de grăsime mai scăzut. Ea conţine Omega 3 şi Omega7, acizi graşi care dizolvă colesterolul şi previn bolile coronaniene. Uica Mihai spune povesteşte că nu i-a picat prea bine când a mâncat pentru prima dată carne de cal, însă mai apoi a descoperit şi apreciat gustul acesteia. "Înţeleg că sunteţi oripilaţi şi aveţi lacrimi de milă în ochi. Dar, ia gândiţi-vă, stând călare pe dreptate, viţelul cel cu ochii blânzi şi limba aspră cu care te linge pe obraz, purceluşul neastâmpărat ca o zvârlugă, mielul cel cu cârlionţi de parcă ar fi făcut din pluş, nu le mâncăm noi pe toate acestea, sacrificându-le barbar ? Nu ne hrănim cu friptură de struţ, supă de cangur, puichiţe panierate, melci scordolea şi tot felul de fructe de mare cu aspect respingător? Eu unul am crescut în preajma cailor de mic copil, am învăţat să îi călăresc fără şa, să mă bucur de prezenţa lor şi dacă cineva mi-ar spus că şi caii se mănâncă, aş fi plâns cu lacrimi de crocodil", a spus Uica Mihai, citat de redesteptarea.ro.
În timp, datorită meserie pe care o practică, Ioan Mihai s-a întâlnit de mai multe ori cu astfel de situaţii, însă de fiecare dată discuţiile dispăreau după degustare. „Am descoperit în judeţul Harghita reţete de prepararate din carne de cal şi din istorii se spunea că Hunii când au cotropit Europa, îşi tăiau caii răniţi ori prea obosiţi şi îi mâncau. Vă daţi seama că prima dată când, mai mult de ruşine, am mâncat un gulaş făcut din pulpă de cal, m-am cutremurat şi primele înghiţituri au f