Deoarece uleiul este indispensabil la prepararea celor mai multe mâncăruri, este important să ştim ce sortiment să alegem şi mai ales cum să-l utilizăm corect pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.
Ulei de măsline
În ultimii ani, a fost intens promovată ideea că uleiul de măsline este cel mai sănătos, întrucât ne fereşte de boli. Şi într-adevăr, lista beneficiilor este lungă: previne depunerea colesterolului pe artere şi, implicit, scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare (principala cauză de deces la nivel mondial), normalizează tensiunea arterială, combate constipaţia, conţine antioxidanţi care ţin stresul sub control, previne apariţia cancerului de sân prin inhibarea unor gene, acţionează similar unui analgezic etc.
Din păcate, uleiul de măsline autentic, adică extravirgin (presat la rece), este inaccesibil celor mai mulţi români, deoarece are un preţ chiar şi de zece ori mai mare decât uleiul de floarea-soarelui, frecvent folosit în bucătărie.Şi totuşi, în ciuda preţului piperat, uleiul de măsline extravirgin are punctul de fum extrem de scăzut (este contraindicat la prăjit) şi, prin urmare, ar trebui folosit numai în salate. În caz contrar, substanţele nutritive pe care le conţine (de exemplu, polifenolii) se degradează şi, implicit, uleiul îţi pierde proprietăţile terapeutice.
Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, din cauza excepţionalei sale valori alimentare (polifenoli, acizi graşi esenţiali (Omega 3, 6 şi 9) şi vitamina E), dar şi din cauza preţului crescut, uleiul de măsline este cel mai frecvent falsificat ulei. Pentru a nu cădea în capcana producătorilor, dr. Menci ne recomandă să optăm pentru uleiul rafinat de măsline care poate fi folosit atât în salate, cât şi la gătit.
Ulei de floarea-soarelui
Din păcate, uleiul de floarea-soar