DICTIONAR GASTRONOMIC Castanele au o forma sferica si coaja tare, de culoare cafenie. Sunt fructe deosebit de bogate in amidon si in ulei. Pana la maturitate sunt captive intr-un invelis tepos, de culoare verde. Exista mai multe specii de castane, dar numai una dintre ele este comestibila: Castanea sativa. Aceasta creste in special in zona centrala si de vest a Europei, dar si in Asia si America.
Castanele au fost folosite in alimentatie inca din cele mai vechi timpuri. De cele mai multe ori se macina miezul pentru a obtine o faina nutritiva din care se prepara paine. Din aceasta cauza, castanul a primit numele de "copac de paine". Chinezii sunt cei mai mari admiratori ai castanelor. Ei obisnuiesc sa le prajeasca in nisipul fierbinte sau sa le foloseasca in mancaruri fierte sau supe. Si ca sa va dati seama cat de mult le plac, trebuie sa va spun ca ei consuma 40% din productia mondiala.
SECRETE. Dar nu numai in Asia sunt vedete. In Italia, mai ales in Corsica, o plimbare pe strada se poate transforma intr-o adevarata vanatoare olfactiva. Aroma castanelor coapte te ademeneste si nu poti scapa tentatiei de a le savura, oricat de fierbinti ar fi. Secretul unor castane bine coapte consta in alegerea unor fructe robuste, mai mari, perfect netede si fara pete. Pentru a se patrunde bine, se face o incizie in partea superioara (mai plata) si se pun pe gratar. Foarte important este sa se prajeasca foarte bine pentru a elimina taninul pe care acestea il contin din abundenta.
Gasesti uneori castane proaspete in pietele si magazinele din Romania. De cele mai multe ori sunt conservate sau transformate in piure. Chiar si in aceasta stare pot fi incorporate in preparate gustoase. Nu trebuie decat sa fii curios si perseverent!
CASTANE IN CIOCOLATAINGREDIENTE: 170 g ciocolata, 500 g castane proaspete sau din conserva, 6 linguri cu unt, 100 g zahar, doua ling