• Acumularile de apa din judet au devenit in ultimii ani o sursa sigura de venit • Cativa fermieri ieseni au utilizat aceste ape si au dezvoltat afaceri care rezista pe piata de mai bine de 10 ani • "Am inceput totul ca in orice afacere in care se sustin veniturile, investind bani pentru a avea productie. Avem o ferma la Tiganasi, unde crestem pestii traditional. Cheltuielile majore sunt cu forta de munca, prin specificul traditional unde produci putin, cu multi bani. Insa prin optimizarea costurilor, prin reducerea cheltuielilor, pastram nivelul de productie si rezistam pe piata", a spus Mihai Cuviinciuc, administratorul firmei SC Acvaris SRL
O afacere de succes din Iasi, care a rezistat pe timp de criza, are ca domeniu de activitate cresterea si comercializarea pestelui. Mai multi fermieri au utilizat suprafetele cu apa din judet si au dezvoltat ferme unde cresc sute de tone de peste anual. De la crap la sanger sau lopatar, specie de sturioni ce pot fi gasiti si in Marea Neagra, iesenii au de unde alege. "Eu detin cinci magazine si le provizionam pe toate cu 300 de tone de peste anual. Crestem pesti precum crapul, carasul, sanger si novac, pe 820 de hectare de luciu de apa in Larga Jijia, Movileni. De 40 de ani lucrez in domeniu si din 2002 ne-am privatizat. Am investit bani din surse proprii. Nu am facut proiecte europene, pentru ca nu am avut destui bani", a spus doctor inginer Gheorghe Huian, directorul general Piscicola Iasi.
"Am redus din personal si cheltuieli"
Criza economica a afectat si acest domeniu, in ultimii ani numarul celor care consuma pestele produs in Iasi fiind extrem de mic. Desi nu mai exista putere de cumparare, iar clientii sunt tot mai putini, "veteranii" de pe piata nu renunta la afacere, ci vor sa o dezvolte. "Prin optimizarea costurilor, reducerea cheltuielilor, pastram nivelul de productie si rezistam p