Potrivit autorilor unui studiu aparut in Journal of Materials Chemistry, anumite substante chimice prezente in ceai sunt cele mai potrivite materiale, dintre cele cunoscute, pentru a fi utilizate in crearea unor nanoparticule de aur nedaunatoare biologic si care prezinta proprietati anticancerigene promitatoare.
Membrii unui colectiv de la University of Missouri au inceput prin a pregati o ceasca de ceai Darjeeling, dupa care au adaugat lichidului saruri de aur. In continuare, aceste saruri au fost reduse cu ajutorul unor fitochimicale ale caror proprietati terapeutice sunt cunoscute de ceva vreme.
Determinand dimensiunile nanoparticulelor, aceste substante prezente in ceai maresc sansele ca particulele sa poata patrunde in celulele canceroase din san sau din prostata. In felul acesta, nanoparticulele au un potential crescut de a actiona ca niste medicamente precis dirijate spre celulele bolnave, fara a afecta in niciun fel celulele sanatoase din preajma.
Kattesh Katti, autorul principal al articolului din revista mentionata, subliniaza ca descoperirea acestei metode de a obtine, cu ajutorul ceaiului, a unor nanoparticule netoxice are o importanta deeosebita, gratie aplicatiile sale in medicina si in tehnologie.
Nanoparticulele de aur au multe utilizari potentiale, atat in domeniul medical cat si in sfera tehnologica – de exemplu, realizarea unor medicamente anticancerigene dirijate exclusiv spre celulele bolnave. In prezent, insa, sintetizarea nanoparticulelor de aur necesita reactivi toxici, din cauza carora aceste “gloante anti-cancer” nu pot fi folosite de medici. Compusii chimici naturali folositi in cadrul noii metode nu au niciun efect negativ asupra organismului, si nici reactia chimica nu produce substante toxice – atata doar ca ramai cu un ceai rece si cu un gust indoielnic. Potrivit autorilor unui studiu aparut