Crudităţile, dar şi carnea slabă topesc grăsimile pentru că ard în procesul de digestie mai multe calorii decât conţin. Broccoli, carnea de pui, varza, ananasul sunt astfel de alimente. Sursa: HEPTA
Niciun aliment nu are "zero" calorii. Totuşi, a fost dovedit ştiinţific că alimente bogate în proteine şi anumite legume, fructe şi mirodenii au proprietăţi "miraculoase" întrucât, pentru a le digera, organismul "arde" mai multe calorii decât conţin ele.
Dieta cu calorii negative nu face minuni pentru sedentari
De exemplu, pentru a digera un desert care conţine 400 de calorii, organismul consumă doar 150 de calorii, restul de 250 de calorii se depozitează. Însă, dacă mănânci un aliment care conţine 100 de calorii, dar organsimul consumă pentru a-l digera 150 de calorii, rezultă arderea a 50 de calorii doar mâncând.
"În mod normal, 100 de grame de broccoli conţine 25 de calorii, dar este nevoie de 80 de calorii pentru a fi digerat, ceea ce înseamnă 55 de calorii pierdute (6 grame de grăsime). Există peste 100 de astfel de alimente, printre care ceapa, ţelina, morcovul, varza, ananasul, lămâile, căpşunile, grepfrutul, dar şi usturoiul, busuiocul, cimbrul, menta etc.", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
Există chiar o dietă a caloriilor negative, care poate fi un regim de slăbire propriu-zis, dar şi un stil de viaţă care să includă aceste alimente negative. Un bol cu căpşuni sau o portocală la micul dejun, un măr la gustare, supă sau friptură de pui ori peşte la prânz şi salată de crudităţi la cină, astfel arată o zi cu dieta cu calorii negative.
Nu există limită de cantitate la aceste alimente, din contră, mai mult înseamnă mai multe calorii arse, deci mai puţine kilograme. Numărul kilogramelor pierdute diferă însă de la persoană la persoană, în funcţie de bagajul genet