Producătorii de alimente tradiţionale vor putea obţine derogări de la normele sanitar-veterinare, astfel încât să păstreze specificul produselor realizate şi să le poată vinde la nivel naţional şi în Uniunea Europeană. În prezent, spaţiile pentru producerea alimentelor tradiţionale trebuie să respecte aceleaşi norme ca şi celelalte unităţi din industria alimentară, ceea ce a creat probleme mai ales micilor producători.
Potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), derogările se pot referi, de exemplu, la caracteristicile încăperilor şi ustensilelor de producţie, care pot fi altele decât cele menţionate în regulamentul european, cu scopul menţinerii caracterului tradiţional al alimentelor produse.
Condiţii minime de igienă
În acelaşi timp, ordinul stabileşte şi condiţiile minime de igienă pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile pentru care sunt cerute derogări. Printre aceste condiţii minime se numără existenţa unei surse de apă potabilă curentă şi respectarea igienei personale a celor care participă la producţie.
Spaţiu separat pentru stocarea detergenţilor
O altă condiţie care trebuie respectată este existenţa unui spaţiu separat sau a unui dulap cu cheie pentru stocarea detergenţilor şi dezinfectanţilor (ţinuţi în containere etichetate cu instrucţiuni de folosire). Tot separat trebuie stocate şi echipamentele de protecţie a persoanelor care prepară alimentele.
Unităţile care au obţinut derogare vor fi înscrise într-un registru special, iar pe eticheta produsului va scrie că este tradiţional. Alimentele tradiţionale vor fi comercializate pe piaţa naţională dacă unităţile sunt înregistrate sanitar-veterinar, şi în UE dacă au fost autorizate sanitar-veterinar. Diferenţa dintre cele două tipuri de unităţi este stricteţea normelor care trebuie respectate.