Medicii nutriţionişti consideră gutuile drept o sursă semnificativă de zaharuri simple, uşor asimilabile de organism. Potrivit specialiştilor, aceste fructe au un conţinut ridicat de substanţe pectice, cu rol important în reducerea colesterolului din organism. Mai mult, ele ajută la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare şi la eliminarea substanţelor toxice din organism. Experţii susţin că un consum regulat de gutui îmbunătăţeşte digestia, două felii de gutuie zilnic ajutând la tratarea virozelor respiratorii.
Nu doar că gutuia ne fereşte de răceală, dar previne anemia şi stimulează pofta de mâncare, precizează nutriţioniştii. Medicii recomandă câteva felii de gutuie zilnic deoarece fructul reduce inflamaţile gâtului, afecţiune destul de frecventă în sezonul rece, iar seminţele macinate au un efect calmant în caz de tuse sau bronşită. Medicii spun că 100 de grame de gutuie conţin carbohidraţi - 15,3 g; zahăr - 12,53 g; fibre - 1,9 g; grăsimi - 0,10 g; proteine - 0,4 g; apa - 83,8 g; vitamina A - 40 mg; vitamina B3 - 0,2 mg şi vitamina B6 - 0,04 mg; iar valoare energetică este de 60 kcal.
Medicii nutriţionişti consideră gutuile drept o sursă semnificativă de zaharuri simple, uşor asimilabile de organism. Potrivit specialiştilor, aceste fructe au un conţinut ridicat de substanţe pectice, cu rol important în reducerea colesterolului din organism. Mai mult, ele ajută la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare şi la eliminarea substanţelor toxice din organism. Experţii susţin că un consum regulat de gutui îmbunătăţeşte digestia, două felii de gutuie zilnic ajutând la tratarea virozelor respiratorii.
Nu doar că gutuia ne fereşte de răceală, dar previne anemia şi stimulează pofta de mâncare, precizează nutriţioniştii. Medicii recomandă câteva felii de gutuie zilnic deoarece fructul reduce inflamaţile gâtului, afecţiun