Unii viseaza sa devina doctori, altii profesori sau avocati. Mai putini sunt cei care vor sa fie piloti sau care vor sa faca o cariera din sporturile extreme, de exemplu. Si mai putini, insa, sunt cei care aleg sa devina barmani profesionisti, fara sa sti
Asa cum ne-au invatat americanii (in special actorii), meseria de barman sau chelner este una de compromis, de tranzitie pe perioada facultatii pentru un ban in plus. Pentru unii, insa, a fi barman este o meserie foarte serioasa, ba chiar o afacere de succes. Daca in afara bartending-ul profesionist dateaza din anii 1850, la noi abia acum se dezvolta. Si, odata cu el, se dezvolta si afacerile celor cativa barmani de succes de la noi din tara.
Anul trecut, Costin Tarsoaga si Costin Gache au lansat pe piata Limes - The Bar Agency. Marius Gogoasa, un alt barman consacrat, a pus bazele Exquisite Bar Solutions, iar Valentin Luca, un barman tanar, dar care vine puternic din urma, are agentia Extreme Fun Bartending.
"Ce vindem? Un stil de viata", spune Marius Gogoasa de la Exquisite Bar Solutions, agentia lansata in 2005 care isi ofera serviciile pentru evenimente corporate, prezentari, petreceri private si alte evenimente. Iar afacerea este cat se poate de profitabila. "Pentru 2008 avem cifra de afaceri bugetata la peste 100.000 de euro si asta la scurt timp dupa ce am lansat pe piata o alta ramura, aceea de bar catering", explica Gogoasa. Se poate trai din meseria de barman profesionist? "Da. Baietii nostri sunt platiti in medie cu 200-400 euro/eveniment, castiga cam aceeasi suma in competitiile nationale (10 minute de flair) sau 2.000 de euro in finale si lucreaza in locatii 'tari'. In medie ei castiga intre 1.500 si 3.000 de euro lunar. Afara se ajunge la 10 -15.000 de euro intr-o competitie de valoare mondiala. Si barmanii nostri tintesc acelasi lucru, fara a fi prea departe", spune G