În Ardeal, mieii încă au căutare la export, dar în Muntenia, străinii nu mai cumpără din cauza preţurilor exagerate.
Exporturile îi salvează şi în acest an pe oierii din Sibiu. Primele transporturi cu miei de la Sibiu au plecat spre ţări europene precum Italia, Iugoslavia, Germania sau Croaţia, pieţe unde sunt preferaţi mieii mici, cu greutate de până la 20 de kilograme, cu carnea foarte fragedă.
„Am dat 200 de miei pentru export, la intermediari care îi duc în Germania şi Italia. Am primit 3 euro pe kilogram, e cam mic preţul, trebuia măcar 4 euro şi eram mulţumit, dar la noi nu aveam oricum unde să-i dăm", spune Nicolae Lac, un oier din localitatea sibiană Răşinari. În ţările arabe, clienţi cu tradiţie ai oierilor de la Sibiu, se preferă mieii mari, maturaţi, şi pentru că anul acesta Paştile cad mai devreme, primele transporturi vor pleca abia după sărbători.
Iarna grea şi seceta au crescut preţurile
„Aproximativ 80 la sută din producţia de miei merge la export. Mieii noştri sunt apreciaţi datorită gustului deosebit al cărnii, sunt furajaţi numai cu furaje naturale, fără alte intervenţii, cu stimulente hormonale, şi desigur că are alt gust carnea", spune Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu.
Crescătorii buzoieni de ovine se încăpăţânează să ţină preţurile ridicate la carnea de miel, atât în viu, cât şi abatorizat. Nemulţumiţi sunt atât micii cumpărători care au început deja să cutreiere pieţele şi târgurile de animale, pentru a se aproviziona de Paşte, cât şi procesatorii şi exportatorii, care spun că pierd pieţe tradiţionale precum Italia, din cauza pretenţiilor ridicate ale producătorilor locali.
În judeţul Buzău, crescătorii importanţi de ovine vând mieii la preţuri care ating chiar 15 lei kilogramul. Nu mai sunt la fel de deschişi la negocieri, ca în alţi ani, deoarece, spun ei,