Vremea este din ce în ce mai caldă, aşa că şi grătarele au început să se înmulţească. Fie că sunt făcute în spaţii special amenajate, fie că sunt pe malul unui râu atunci când vă aflaţi la pescuit sau chiar în spatele blocului oti pe balcon, un grătar pare o masă sănătoasă şi extrem de gustoasă. Însă, de curând, studiile au demonstrat că grătarul poate provoca cancer.
Dar nu trebuie să aruncăm cărbunii şi să scăpăm de grătar. Cel puţin, nu încă, ne sfătuieşte „Huffington Post“.
Ce trebuie să ştim despre carnea gătită pe grătar
„Nu există suficiente dovezi care să susţină că grătarul face rău organismului“, spune Collen Doyle, directorul departamentului de nutriţie şi activitate fizică a Societăţii de Cancer din SUA. Cauza îngrijorărilor o reprezintă două componente care se formează atunci când găteşti carnea pe grătar, amândouă fiind cancerigeni cunoscuţi.
Aminele heterociclice se formează în alimentele bogate în proteine atunci când sunt gătite la temperaturi foarte mari. Hidrocarburile aromatice policiclice se formează atunci când grăsimea arsă se scurge în grătar şi ia foc, producând fum. „Acest fum circulă în jurul cărnii care se face pe grătar, componentele nocive aşezându-se pe carne, fiind apoi consumate“, spune doctorul Doyle.
Deşi majoritatea cercetărilor au fost făcute pe animale, experţii ne sfătuiesc să nu ignorăm implicaţiile pe care le-ar putea avea aceşti compuşi asupra oamenilor.
Ce se poate face
Există câţiva paşi de urmat pentru a diminua efectele nocive ale acestor doi compuşi.
În primul rând, cu cât e carnea mai slabă, cu atât e mai bine deoarece va curge mai puţină grăsime şi va ieşi mai puţin fum nociv. Peştele şi puiul au niveluri mai scăzute de amino-acizi, iar îndepărtarea pielii de pe pui va ajuta la reducerea riscului de cancer.
În acel