•Numai ieri, la Clinica de Gastroenterologie, medicii au diagnosticat patru cancere de esofag, trei cancere gastrice, trei de colon, trei de pancreas si patru cancere la ficat
In ultima perioada, medicii constata o mare crestere a numarului persoanelor bolnave de cancer. Numai ieri, la Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Spiridon, medicii au depistat patru persoane cu cancer de esofag, trei cancere gastrice, trei bolnavi cu cancer de colon, trei cu cancer de pancreas si patru cancere la ficat. Numai pentru o singura zi numarul este alarmant de mare (17 bolnavi de cancer), daca ar fi sa tinem cont de faptul ca, aproximativ cu treizeci de ani in urma, o parte dintre medici isi amintesc ca asemenea cazuri intalneau numai de doua sau de trei ori intr-un singur an. Medicii nu pot gasi deocamdata o explicatie clara a acestui fenomen. Una dintre cauzele posibile este data de alimentatia bazata din ce in ce mai putin pe produse naturale si mai mult pe aditivi alimentari, modul de preparare a alimentatiei fiind si el destul de important.
"Populatia ar trebui sa stie ca un cancer depistat in faza lui incipienta poate fi tratat pana la vindecare. Bolnavii trebuie sa mearga la medic la aparitia primelor simptome, dar, in general, din cauza negliljentei, ei intarzie din ce in ce mai mult prezentarea la un consult medical", a precizat prof. dr. Carol Stanciu, seful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului "Sf. Spiridon".
Nu de putine ori, bolnavii pun simptomele pe baza altor afectiuni, iar cand ajung la medic deja este tarziu. De exemplu, in cazul unui cancer gastric, cand simptomele sunt durerile de stomac, bolnavul crede ca nu poate fi altceva decat un ulcer sau o gastrita; un bolnav cu ulcer duodenal ar trebui sa isi puna primele semne de intrebare din momentul in care incepe sa piarda vizibil in greutate, sa nu aiba pofta de mancare. O