Produsele româneşti vor avea înscrisă pe etichetă, în următorii ani, cantitatea de vitamine şi minerale adăugate după prelucrare, informează un comunicat transmis ieri de Ministerul Integrării Europene. Aceasta este una dintre cerinţele unui proiect de regulament aflat în prezent în discuţia instituţiilor comunitare. Regulamentul prevede întocmirea unei liste de substanţe nutritive, de minerale şi vitamine, care pot fi suplimentate în diverse produse alimentare, precum şi cantităţile minime şi maxime admise.
Totuşi, Regulamentul nu se aplică anumitor produse, cum ar fi mâncarea pentru copii, mâncarea specială pentru diverse tratamente medicale, pilulele de vitamine (care intră sub incidenţa altor acte comunitare). De asemenea, nu se pot adăuga vitamine şi minerale în produsele proaspete, precum carnea, fructele şi legumele.
„Propunerea de regulament urmăreşte o mai bună informare a consumatorilor pentru ca aceştia să poată alege produsele care conţin vitamine şi minerale în cantităţi sigure pentru sănătate. În unele cazuri, există restricţii privind consumarea unor cantităţi de vitamine (ex. vitamina A pentru femeile însărcinate sau pentru bolnavii de ficat)”, se precizează în comunicat.
Pentru a nu încuraja consumul de băuturi alcoolice, adaosul de vitamine şi minerale este interzis şi în băuturile care au o concentraţie de alcool mai mare de 1,2%.
Statele membre vor putea autoriza folosirea de substanţe care nu se găsesc pe lista prevăzută în Regulament, pentru o perioadă de tranziţie de şapte ani de la intrarea în vigoare a acestui act comunitar. Produsele româneşti vor avea înscrisă pe etichetă, în următorii ani, cantitatea de vitamine şi minerale adăugate după prelucrare, informează un comunicat transmis ieri de Ministerul Integrării Europene. Aceasta este una dintre cerinţele unui proiect de regulament aflat în prezent în discuţia insti