CAIET DE RETETE Asiaticii au folosit in bucatarie, de generatii, un aliment minune. Are gust de carne, dar nu este carne. Este mai ieftina decat o friptura de pui si mult mai sanatoasa decat un peste la gratar. Ce sa fie oare? Este, desigur, ingredientul salvator al retetelor de post: soia.
Asemanandu-se foarte mult cu boabele de fasole, poate fi de culoare aurie, neagra, verde, dar si rosie. Este usor de digerat, ajuta la scaderea colesterolului si contine mai putine calorii decat carnea (asadar ii face fericiti pe cei care tin regim!).
La magazin se poate intalni sub forma de granule (pentru tocanite sau umpluturi) sau felii (in special pentru snitele). Mai exista branza de soia (asa numita "tofu"), lapte de soia sau sos de soia.
Mancarurile cu soia sunt gustoase si usor de preparat atat timp cat sunt respectate cateva reguli. Mai intai puneti soia la inmuiat intr-un vas cu apa fierbinte in care ati adaugat din belsug condimente (sare, piper, delikat, cimbru, oregano etc). Dupa aproximativ doua ore se poate scoate si se stoarce foarte bine. Se pune din nou la fiert in apa curata. Dupa ce a dat in clocot, se stoarce din nou. Doar asa veti avea in fata dumneavoastra o bucata zdravana de carne⦠de post. Adaugati mai mult usturoi ca de obicei si nu lasati "friptura" sa se raceasca!
OREZ CU SOIA
INGREDIENTE: 50 g orez, un morcov, 100 g cuburi de soia, o jumatate de avocado, mazare, ceapa verde, un ardei gras, sare, piper, ulei de masline, o lamaie. PREPARARE: Orezul se fierbe in apa cu sare. Separat se pune la fiert cuburile de soia (dupa ce a fost mai intai fiarta separat si scursa). Intr-un vas se amesteca orezul, feliile de avocado, morcovul si ardeiul cubulete, soia, mazarea fiarta si ceapa taiata rondele. Se condimenteaza, se adauga ulei de masline si zeama de lamaie.
SNITEL CU GARNITURA DE LEGUME
INGREDIENTE: o punga