Netratată corespunzător, devine un factor de risc important pentru gastrită, ulcer gastric şi duodenal şi chiar cancer de stomac. La nivel mondial, aproximativ jumătate din populaţie este infectată cu această bacterie, potrivit datelor statistice furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Helicobacter pylori este o bacterie care, odată contractată, se localizează la nivelul mucoasei stomacului. În mod normal, stomacul este protejat de agenţii patogeni cu care venim zilnic în contact (bacterii, virusuri) de aciditatea sucului gastric. Din păcate, Helicobacter pylori se poate adapta perfect la mediul acid. De altfel, aşa se explică şi rata mare de răspândire.
Căile prin care bacteria ajunge în organism sunt igiena deficitară (mâinile murdare), alimentele contaminate (fructele şi legumele nespălate) şi saliva. "Cu această bacterie nu e de joacă. Odată ajunsă în organism, se fixează în mucoasa gastrică şi, în timp, în lipsa unui tratament adecvat, produce o inflamaţie cronică. În timp apar gastrita şi eventual ulcerul gastric şi duodenal. Iar recent, OMS a declarat Helicobacter pylori carcinogen de categoria I, fiind responsabilă de cancerul de stomac", explică medicul primar gastroenterolog Carol Stanciu.
Dă gastrită cronică şi ulcer duodenal
Potrivit medicilor, 85% din gastritele cronice apar pe fondul infecţiei cu Helicobacter pylori. În general, o astfel de afecţiune este asimptomatică, deşi există cazuri când în partea superioară a stomacului apare o durerea sâcâitoare. În general, durere specifică gastritei cronice se declanşează dacă se consumă alimente iritante (carne prăjită, prăjeli, rântaşuri, băuturi carbogazoase) ori ca urmare a stresului. Dacă nu este depistată şi tratată la timp, gastrita cronică evoluează spre ulcer. Datele statistice arată că bacteria Helicobacter pylori este implicată în 90% din ulcerele duodenale şi î