Umiditatea din baie si bucatarie degradeaza calitatea vitaminelor si suplimentelor alimentare pastrate in aceste incaperi, chiar daca ambalajele sunt bine acoperite. Lisa Mauer, profesor asociat la Universitatea Purdue, specialist in stiinte alimentare, atrage atentia ca substantele cristaline, inclusiv vitamina C, unele vitamine din complexul B si alte suplimente nutritive sunt predispuse la un fenomen numit de specialisti “delicvescenta”.
Delicvescenta este procesul prin care substantele solide, solubile in apa, se dizolva in mediu umed. Pastrarea in conditii lipsite de umiditate si caldura contribuie la asigurarea eficacitatii acestor produse. “Ati putea observa sarea de bucatarie sau zaharul cum se coaguleaza vara, cum se aduna in gramajoare. Acela este un semn de delicvescenta”, explica prof. Mauer, al carei studiu a fost publicat de Medical News Today. “Puteti obtine instabilitati chimice similare, care sunt insa un pic mai problematice, daca folositi suplimente nutritive cu vitamina C”.
“Totusi, in cazul sarii de bucatarie sau al zaharului, coagularea nu are alt efect decat acela ca produsele devin mai greu de cantarit, dar nu isi pierd calitatile. Modificarile chimice devin insa o adevarata pacoste in cazul vitaminelor si suplimentelor nutritive. (…) Ingredientele isi pierd din calitati, iar termenul de valabilitate si aportul de substante nutritive scad”. “In functie de conditii si de continutul produsului, se poate intampla chiar ca, in unele cazuri, produsele sa isi piarda complet calitatile. Intr-un timp foarte scurt, o saptamana, este posibil sa se piarda tot continutul de vitamina C din produsele care au fost supuse delicvescentei”.
Astfel, baile si bucatariile nu sunt cel mai bun loc pentru depozitarea vitaminelor si suplimentelor alimentare, din cauza nivelului crescut de umiditate si caldura. In plus, prof. Mauer sust