•Directia Sanitar-Veterinara din Iasi a inceput programul de implementare a cerintelor de integrare in Comunitatea Europeana a unitatilor din zootehnie •Reprezentantii DSV Iasi sunt de parere ca, pana in 2007, mai mult de jumatate din totalul unitatilor din zootehnie vor disparea de pe piata din cauza problemelor financiare •Produsele din carne vor fi etichetate
In trimestrul al doilea al acestui an, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Iasi au inceput programul de implementare a cerintelor de integrare in Comunitatea Europeana a unitatilor din zootehnie. "In prima etapa au fost identificate unitatile din domeniul zootehniei si a prelucrarii laptelui, care vor fi monitorizate pana in 2007. Toate aceste unitati pot intocmi programe proprii de reabilitare, care sa fie aprobate de Ministerul Agriculturii. Fermele dezafectate ce nu au fost inca preluate nu au fost luate in vizor. In etapa a doua urmeaza sa se realizeze lucrarile de modernizare si reabilitare", a afirmat dr. Neculai Trinca, seful Politiei Sanitar-Veterinare.
Conform datelor furnizate de reprezentantii DSV Iasi, in prezent, pe raza judetului sunt 15 unitati de prelucrare a laptelui, 26 de unitati ce se ocupa cu sacrificarea si prelucrarea produselor din carne si 35 de ferme, din care doua sunt de carantina.
"Ca urmare a monitorizarii activitatii acestor unitati, putem spune ca acestea se impart in doua categorii: unitati care isi vor face programe proprii de modernizare si cele ce nu vor avea capacitatea financiara. Eu sunt de parere ca pana in 2007 mai mult de jumatate din totalul acestor unitati va disparea. Concurenta ii va scoate de pe piata pe cei care au pierderi tehnologice", a explicat Neculai Trinca.
Carne etichetata
Conform Ordinului 345/2002, din 2007 carnea de bovina va fi etichetata. Aceasta hotarare a fost luata pentru a