Singurii producători certificaţi că produc legume ecologice din partea de vest a judeţului Timiş locuiesc în comuna Cenad şi îşi expediază morcovii şi pătrunjeii biologici cu poşta rapidă, în toate colţurile ţării. Sursa: Adi Pîclișan
De cinci ani, Ştefan şi Rita Nagy sunt singurii agricultori din zonă care aprovizionează pieţele din judeţ cu produse 100% naturale. La început, povesteşte fermierul, nimeni nu dădea mare brânză pe morcovii lui ecologici şi-i vindea en-gros cui apuca. Acum vestea că zarzavaturile lui sunt pure a depăşit cererea din Timiş.
De două ori pe lună, familia Nagy împachetează 50 de kilograme de morcovi bio şi îi expediază prin curierat rapid la Cluj-Napoca.
"Familia respectivă urmează un tratament naturist şi au nevoie de morcovi. Până să dea de mine, mi-au povestit că mergeau o dată pe lună la o piaţă în Budapesta şi cumpărau de acolo. Nu făceau morcovii cât transportul. Noi am încercat expedierea lor prin curierat rapid şi merge. Aşa procedăm de câteva luni bune. Ei sunt mulţumiţi că primesc produsele de care au nevoie, noi că vindem marfa. Sper, totuşi, că nu va mai trece mult timp până când tot mai mulţi români vor dori să consume produse naturale şi că se vor regăsi în toate magazinele", a declarat Ştefan Nagy.
Deşi produce de un cincinal legume şi zarzavaturi bio, familia Nagy nu se poate lăuda cu o piaţă de desfacere încă. Totuşi, nimeni din casă nu se gândeşte să abandoneze afacerea cu produse de grădină, pentru că, cred soţii Nagy, aici e viitorul. Pentru a avea success, ei pregătesc în aceste zile iernatul pătrunjeilor. Fiecare rădăcină este atent curăţată, iar frunzele uscate detaşate.
Agricultor din întâmplare
Ştefan Nagy povesteşte că a ajuns să fie agricultor "cu acte în regulă" în urmă cu 14 ani, după ani de zile lucraţi în fabrică. S-a apucat de agricultură cu exemplu