Compania spre care arată cu degetul francezii acuzaţi că au vândut carne de cal în loc de carne de vită tocmai ce a dat un secretar de stat în Ministerul Agriculturii
După ce la finele săptămânii trecute Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară a anunţat că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel, firma franceză a aruncat pisica moartă în curtea României, susţinând că a primit carnea de la două abatoare din ţara noastră – unul din Botoşani şi unul din Braşov. Surse din cadrul autorităţilor locale susţin că singurul abator autorizat pentru sacrificare şi export de carne de cal ar fi Carmolimp, companie al cărei director general, Valentin Şoneriu (foto), tocmai a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.
Dorin Enache, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, susţine că „în judeţul Braşov sunt mai multe abatoare autorizate pentru sacrificarea cabalinelor, dar eu nu o să vă spun numele celui luat în discuţie, pentru că nu îmi bag singur cuie în talpă”. Totuşi, „toate abatoarele din Braşov autorizate pe acest domeniu au respectat legislaţia şi regulamentele atât în ceea ce priveşte etichetarea, cât şi trasabilitatea”, a precizat acesta. „Nu la noi este problema, uitaţi-vă în curtea francezilor. Nu noi suntem vinovatul de serviciu al Europei”, a conchis Enache.
„Nu există niciun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România, la unităţi sau pe teritoriul României”, a declarat, la rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinova