În Sâmbăta Mare, femeile termină de pregătit mâncărurile şi îşi primenesc hainele pentru ziua de Paşte. Tradiţia spune că, în Ziua Învierii, toţi credincioşii trebuie să poarte haine noi de sărbătoare, anume cumpărate. Superstiţiile legate de această zi abundă, printre ele fiind aceea că în noaptea de Înviere nu trebuie să dormi ca să ţi se îndeplinească dorinţele.
Tot astăzi, se pregăteşte drobul şi sunt sacrificaţi mieii. În ziua de Paşte, creştinii ortodocşi obişnuiesc să mănânce preparate din miel. Potrivit superstiţiilor, oasele mielului se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos, astfel încât toţi membrii familiei să rămână sănătoşi întregul an.
Se spune că femeilor cărora le reuşeşte pasca, le va merge bine tot anul. Totodată, prima pască se duce la biserică şi se sfinţeşte şi va fi păstrată tot anul. Fărâme din ea vor fi date vacilor ca să fie ferite de vrăji şi îmbelşugate în lapte. În unele regiuni, crucea de la pască se ţine tot anul pentru a alunga grindina.
Tradiţia spune că Sâmbăta Mare este singura zi în care femeia este mai puternică decât bărbatul şi că ar putea chiar să-l bată dacă nu ar fi atât de ocupată cu ultimele pregătiri pentru Paşte. Totodată se spune că dacă vrei ca toate dorinţele să ţi se îndeplinească, trebuie să nu dormi niciun minut în noaptea Sâmbetei Mari, pentru că atunci se deschid cerurile şi Domnul vede cele mai adânci dorinţe ale tale.
Superstiţiile spun că dacă vrei să poţi fura tot anul fără a fi prins, trebuie să furi ceva în Sâmbăta Mare. În acelaşi timp, ca să nu ţi se fure nimic, trebuie să ai grijă să nu dai nimic din casă în această zi.
Coşul pentru biserică conţine preparate tradiţionale, dar şi condimente
Seara, gospodinele trebuie să pregătească coşul ce va fi dus la biserică pentru sfinţire. În el se aşează un prosop curat sau chiar nou, o lumânare albă, ouă roşii, pască, coz