Specializare Exploatarea a peste 3.000 de hectare de viţă-de-vie în Dobrogea înseamnă să împleteşti tradiţia cu producţia la nivel industrial, apelând la tehnologii moderne. La Murfatlar, crama seamănă cu un combinat industrial, producţia fiind estimată în acest an la 25 de milioane de litri de vin. În luna iunie activitatea aici este redusă doar la lucrări de întreţinere. „Cea mai dificilă perioadă este toamna, când recoltăm 32.000 de tone de struguri şi începe procesul de vinificaţie“, explică Cosmin Popescu administratorul companiei.
A colaborat pe partea de distribuţie pentru Murfatlar din ultimul an de facultate şi a devenit angajat imediat după absolvirea Academiei de Studii Economice. „În nouă ani, Murfatlar şi-a dublat cota de piaţă, devenind lider, după ce în perioada 2000-2001 se situa între primii patru jucători de pe piaţa internă“, îşi aduce aminte el. În prezent, Murfatlar are o cotă de aproximativ 23% pe segmentul vinurilor îmbuteliate la 0,75 litri, respectiv 15% la PET.
Vara are timp pentru planurile de viitor
Deşi economist, vinurile nu reprezentau un secret pentru el, fiind originar din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, regiune recunoscută pentru producţia de vinuri. Între timp a mai absolvit două masterate, unul de management şi altul axat pe creşterea calităţii producţiei vinurilor. La vârsta de 32 de ani a ajuns să conducă cea mai cunoscută podgorie din ţară. În perioada actuală principala preocupare o constituie menţinerea volumului de vânzări.
„În condiţiile crizei economice, trebuie investit mai mult în marketing. Trebuie găsite resursele să te reinventezi continuu“, consideră managerul de la Murfatlar. Chiar în condiţii vitrege, planurile de extindere continuă.
În această toamnă, cel mai târziu în primăvara viitoare, vor fi produse primele vinuri spumante. Pentru aceasta vor fi