CE BEM, CE MÎNCĂM ● Salamul are mulţi aditivi
Compoziţia acestui salam îl încadrează în categoria produselor periculoase pentru sănătate. Are ca ingrediente carne dezosată mecanic, slănină, multă sare şi o mulţime de E-uri.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Salamul are mulţi aditivi
Compoziţia acestui salam îl încadrează în categoria produselor periculoase pentru sănătate. Are ca ingrediente carne dezosată mecanic, slănină, multă sare şi o mulţime de E-uri.
Salamul turist Apetit are în compoziţie "carne de porc, MDM max. 15%, slănină, apă, sare, condimente, proteină vegetală, amidon din cartofi, stabilizator: polifosfat de sodiu (E 452), antioxidant acorbat de sodiu (E 301), colorant alimentar: carmin (E 120), conservant nitrit de sodiu (E 250)". Producătorul ne spune că "toţi ingredienţii utilizaţi provin din organisme nemodificate genetic".
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne descrie salamul: "produs din categoria mezelurilor conţinînd şi carne dezosată mecanic (MDM) alături de slănină". Din compoziţie rezultă că salamul are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi saturate animale eterogene, periculoase pentru sănătate. Produsul analizat are şi o densitate calorică mare imprimată de aceste grăsimi. Specialistul ne atrage atenţia asupra conţinutului semnificativ de sare şi a surselor de fosfor care împiedică absorbţia şi fixarea calciului în oase. Pe lîngă cantitatea mare de grăsimi, salamul conţine şi aditivi alimentari foarte periculoşi: E 120 – acid carminic şi E 250 – nitrit de sodiu. Primul, în unele cazuri, poate provoca alergii, rinite, astm şi erupţii cutanate. De asemenea, aditivul alimentar trebuie evitat de copiii şi adolescenţii care suferă de sindromul de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) şi de suferinzii de Alzheimer şi Parkinson. Produsul are o