FESTIN CULINAR Avion particular, limuzine, diamante, croaziere, caviar etc. Iata cateva dintre lucrurile considerate astazi apanajul luxului. Dintre toate acestea, cel mai usor de procurat, pentru cei mai multi dintre noi (desi nici la asta nu are acces oricine) este o portie de caviar. Caviarul se obtine din icrele de nisetru si somon, desi unii specialisti le considera pe cele din urma mai putin rafinate. Nisetrul traieste in Marea Neagra si in Marea Caspica, dar si in Pacificul de NV si Sudul Atlanticului. Cel mai pretios caviar este cel obtinut de la o anumita specie de nisetru, numita beluga. Si asta deoarece, pe langa faptul ca beluga are nevoie de nu mai putin de 20 de ani pentru a ajunge la maturitate (producand icre), este si greu de gasit. Dar merita sa-l cauti pentru ca atunci poate atinge greutatea de 800 kg, iar icrele au diametrul de 2,5 mm.
Daca vi-l permiteti, caviarul este un aliment sanatos, continand 47 de vitamine si minerale. Favorizeaza memoria, lecitina regasindu-se in proportie de 75 %. Nici nu ingrasa, 400 g de caviar sunt echivalente cu 74 de calorii. Dar mai are si o alta proprietate. De sute de ani se crede ca este un aliment afrodiziac, convingerea pornind de la mitul Afroditei, zeita dragostei, ce s-a nascut din spuma marii. Iranienii au apreciat pentru prima data gustul caviarului. De altfel, ei numeau caviar nisetrul (in limba persana "Khag-avar" insemnand "sursa de icre"), pentru ca mai tarziu acelasi nume sa-l poarte si icrele. In convingerea lor, consumul de icre oferea putere si vindeca unele boli. In Imperiul Roman caviarul era atat de pretios, incat era adus la masa printre ghirlande de flori. Pentru o lunga perioada de timp a fost consumat doar de catre imparati sau regi. Tarii rusi preferau asa numitul "caviar de aur", icrele de mai mici dimensiuni ale unei specii de sturion. In fiecare an tarul Nicolae al II-lea primea c