Producătorii se aşteaptă la vânzări mai bune vineri sau în ajun de Paşte. Nu prea sunt dispuşi să lase din preţ – cel mult până la 16 lei/kg. Ce nu vând, mai bine duc la export, dar nici nu vor da mielul cu 13 lei/kg
Producătorii de carne de miel nu s-au grăbit cu marfa în pieţe. Cei mai mulţi dintre ei au sosit ieri în pieţe şi au aşteptat liniştiţi clienţii. Lumea însă nu se îngrămădeşte. Un motiv ar fi că românul de la natură este obişnuit să amâne lucrurile până în ultima clipă. „Şi apoi mielul nu-l luăm acum, îl luăm vineri. Acum doar ne uităm”, ne spunea ieri un „plimbăreţ” din piaţa Astra. Un alt motiv este preţul – peste tot unde te-ai fi dus mielul nu se găseşte nici cu mai mult, nici cu mai puţin de 18 lei/kg.
Dacă ştiţi să vă târguiţi, puteţi scoate mielul cu până la doi lei în minus. Nu toţi producătorii sunt dispuşi să lase din preţ. Unii nu vor să scadă preţurile deloc, alţii poate mai lasă 2 lei – până la 16lei/kg. „O zice lumea că preţul e mare, dar nu e mare deloc. Numai noi ştim cât ne chinuim să-l aducem la mărimea asta. Nu putem să-i dăm nici cu foarte puţin. Hai 17 lei pe kilogram poate îl mai las, dar cu mai puţin de atât nu. Mai bine îl dau la export, la angro. De rămas cu ei pe tarabă nu rămân. Azi am venit cu doar 15 miei şi dacă nu se vând, nu mai tăiem”, spune Violeta Secelean, producător din Bod. Ea mai declarat că anul ăsta vânzarea este mai proastă faţă de alţi ani, însă crede că de azi şi până sâmbătă sigur va fi mai bună.
Cristina Brumaru, producător din Săcele, spune că ar lăsa din preţ chiar şi doi lei, „dacă va fi concurenţă pe piaţă”. În ceea ce priveşte marfa, este optimistă: „Abia azi am venit şi merge bine vânzarea, mâine şi următoarele zile va merge mai bine”.
Alţi producători au adoptat o altă strategie de vânzare – dau chiar mai puţin de jumătate de carcasă de miel