• Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor au efectuat un control la comerciantii de vinuri si au aplicat 21 sanctiuni, respectiv 9 avertismente si 12 amenzi, in valoare totala de o suta milioane lei (10 mii RON) • Cei mai multi agenti economici tineau vinurile in conditii improprii conservarii acestuia, la temperatura din magazine, afara sau in depozite, la o temperatura de peste 20 de grade Celsius
Reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Iasi au efectuat un control la comerciantii de vinuri, pentru a verifica modul de respectare a prevederilor legale la comercializarea si etichetarea vinurilor. A fost controlata o cantitate de 3138 litri produse, dintre care la 2719 litri s-au depistat abateri. S-au aplicat 21 sanctiuni, respectiv 9 avertismente si 12 amenzi, in valoare totala de o suta milioane lei (10 mii RON). Cei mai multi agenti economici tineau vinurile in conditii improprii conservarii acestuia. Sticlele de vin erau tinute la temperatura din magazine, in depozite, la o temperatura de peste 20 de grade Celsius, desi temperatura recomandata de producator, inscrisa pe eticheta produsului, este de 5-15 grade.
Inspectorii OPC au urmarit modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare ale produselor comercializate. La cei 23 de agenti economici vizati, inspectorii au constatat ca produsele expuse la comercializare nu aveau mentionat pe eticheta volumul net in unitatea de masura corespunzatoare, respectiv submultipli ai litrului in cazul recipientelor mai mici de un litru si in litri, in cazul recipientelor de un litru si mai mari. Multe dintre produsele expuse nu aveau etichete cu elementele de identificare si caracterizare ale produsului, respectiv denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului. La cei mai multi agenti economici nu