Dacă te simţi obosit în permanenţă, eşti balonat şi nu ai poftă de mâncare, este posibil să ai o afecţiune hepatică. Natura îţi vine în ajutor şi în acest caz. Iată câteva plante care protejează ficatul. Rostopasca, regenerator hepatic
Rostopasca, renumită pentru tratarea ficatului, este eficientă în ameliorarea hepatitei acute şi cronice. Cea mai frecventă formă de hepatită este cea de origine virală generată de virusul A și B. Rostopasca se foloseşte sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată și mărunţită şi o cană de apă clocotită.
Se bea câte o gură de ceai la trei ore. Pe lângă efectul de tonic şi regenerator hepatic, ceaiul de rostopască are și rol de drenor hepatic şi biliar, colagog (stimulează secreţia de bilă) şi coleretic (favorizează eliminarea bilei).
Anghinarea, eficientă în preciroză
Frunzele de anghinare au proprietăţi hepatoprotectoare, fiind folosite îndeosebi în cazurile de preciroză, dar şi de hepatită subacută şi cronică. Se administrează tot sub formă de infuzie (o linguriţă de frunze la 250 de ml apă) şi se beau câte două căni pe zi.
După două săptămâni, se recomandă folosirea a două linguriţe de plante. Deoarece frunzele de anghinare sunt greu de găsit în magazine, poţi căuta la plafar această plantă sub formă de drajeuri sau soluţie.
Gălbenelele au acţiune antiinflamatoare
Gălbenelele şi sunătoarea pot face minuni pentru persoana care are o afecţiune a ficatului. Uleiul volatil din sunătoare şi substanţele active din gălbenele au acţiune antiinflamatoare și sunt un bun pansament pentru ficat. În plus, colina din sunătoare împiedică "îngrăşarea" ficatului.
Infuzia obţinută din cele două plante este folosită în ameliorarea hepatitei cronice evolutive, precum și a enterocolitelor şi a constipaţii