Temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă scad pofta de mâncare, avertizează medicii nutriţionişti. În zilele caniculare organismul întâmpină dificultăţi în a digera alimente intens procesate şi care au un conţinut ridicat de grăsime.
Mai mult, pe măsură ce temperatura creşte, transpirăm mai mult şi organismul pierde mai multe lichide, minerale, sodiu, potasiu şi magneziu. Astfel, medicii recomandă înlocuirea acestor pierderi, deoarece, în caz contrar, corpul va fi slăbit şi lipsit de vlagă.
Nutriţioniştii susţin că pe timpul verii este indicat ca dieta zilnică să fie bazată mai mult pe legume, fructe şi carne slabă, precum cea de pui, peşte şi curcan.
Pepenii, fie că sunt verzi sau galbeni, au un conţinut ridicat de apă, necesară pentru reechilibrarea lichidelor pierdute de organism în perioada caniculară. Medicii nutriţionişti subliniază faptul că aceste fructe conţin cantităţi importante de potasiu. În plus, pepenii galbeni protejează organismul de efectele negative ale razelor ultraviolete datorită conţinutului ridicat de beta-caroten.
Fructele de pădure sunt fructe ideale în zilele călduroase. Ele oferă organismului o senzaţie de răcoare şi, datorită conţinutului scăzut de kilocalorii, pot fi mâncate fără limită de cantitate. Nutriţioniştii spun că afinele, zmeura şi coacăzele au un conţinut ridicat de antioxidanţi, care vor întări organismul pentru a face faţă perioadelor caniculare.
Spanacul are un conţinut ridicat de apă şi magneziu. Culoarea verde a spanacului provine de la luteină - un pigment şi antioxidant natural care protejează pielea şi ochii de razele solare, menţionează nutriţioniştii. Acelaşi efect au asupra organismului şi salata verde sau varza, datorită conţinutului ridicat de vitamina C.
Legumele care au un conţinut scăzut de amidon, printre care fasolea verde, conopida, broccoli, dovleceii,