Mere româneşti mai scumpe decât portocalele de import, cartofi ca preţ de clementine aduse de peste mări şi ţări şi roşii de care nu-ţi vine să te apropii nici cu privirea de scumpe ce sunt.
Producătorii care vând în pieţe au crescut preţurile la produsele autohtone, pentru că toate costurile de producţie sunt prea mari şi afacerea nu ar mai supravieţui altfel. „Nu avem ce să facem. Noi vindem oricum cu preţuri la limită pentru că şi aşa abia mai reuşim să ne ţinem. Astea sunt costurile. Vă daţi seama, dacaă au ajuns portocalele să coste mai puţin decât cartofii", spune Petre Florea, un comerciant din Piaţa Ceair.
Mere mai scumpe ca portocalele
Cu un institut care produce unele dintre cele mai bune mere din ţară, în pieţele din Piteşti merele se vând cu preţuri cuprinse între 2,5 şi 4 lei kilogramul. Şi încă nu este foarte mult, având în vedere că în alte locuri sau în alte pieţe, aceste produse sunt şi mai scumpe. Cele mai scumpe sortimente de mere româneşti sunt cele golden, care se vând cu 4 lei un kilogram, iar cele mai mici şi mai puâin arătoase se dau şi cu 2 lei pe kilogram.
Fructe exotice mai ieftine decât legumele autohtone
Clementinele, aduse in import, costă trei lei kilogramul, în Piaţa Ceair, pe când cartofii pornesc de la 2,5 şi ajung şi ei la 3 lei. Nu mai vorbim de roşii, cele româneştii costând între 5 şi 7 lei, iar cele de import ajungând şi la 15 lei kilogramul. „Ce să cumpăr maică? Voiam nişte roşii că-mi era poftă, dar cumpăr aşa vreo două că tare sunt scumpe. Deh, nu e nici perioada lor! S-au scumpit toate, noi pensionarii aştia nici nu mai ştim cum să mai împărţim banii", spune Marcela, o bătrânică venită la cumpărături în piaţa centrală.
Mese neînchiriate
Din ce în ce mai multe spaţii stau goale, chiar şi în Piaţa Centrală, unde, în mod normal, totul era ocupat. C