Pentru o imunitate puternică, includeţi în meniu spanac, friptură de curcan, pepene galben şi fructe de pădure.
Sorin (48 ani) răceşte doar o dată la trei-patru ani. Foarte probabil, imunitatea lui se datorează stilului de viaţă sănătos pe care-l duce. În fiecare zi, indiferent de sezon, face duş cu apă rece. Dimineaţa deschide larg ferestrele şi face gimnastică.
Mănâncă foarte des ceapă şi usturoi, lămâile le consumă ca atare, muşcând din ele, şi este în stare să devoreze kilograme de citrice.
„Sorin bea tot felul de ceaiuri din flori pe care ni le culegem singuri: sunătoare, muşeţel, tei, flori de soc. Tatăl lui a fost pădurar şi cunoaşte efectele fiecărei plante. Şi carnea îi place foarte mult. Mănâncă multă friptură la grătar, pentru că are proteine. Îi mai place vinul roşu, pentru că întăreşte organismul", povesteşte Mihaela, soţia lui Sorin. Sorin nu a făcut niciodată vaccin antigripal. El spune că organismul are capacitatea de a lupta singur împotriva gripei. Atunci când răceşte, face frecţii cu spirt şi oţet şi dacă se nimereşte să fie la ţară îşi pune ventuze.
„Se tratează cu aspirine şi ceaiuri, în nici un caz cu antibiotice. Când e răcit, mănâncă un kilogram de usturoi pe săptămână şi două de ceapă. Folosim foarte multe remedii băbeşti învăţate de la bunici şi de la părinţi. Spre exemplu, pentru tuse ia o ridiche neagră, o scobeşte şi pune zahăr, o lasă câteva ore şi apoi bea zeama aia", spune Mihaela.
Sistemul imunitar are nevoie de anumiţi nutrienţi pentru a fi puternic, spune şi Bruce Bistrian, profesor la Harvard Medical School.
Persoanele cu o alimentaţie săracă au imunitatea scăzută şi sunt mai predispuse la infecţii decât cele cu o dietă echilibrată.
David Leopold, director la Integrative Medical Education la Scripps Center, San Diego, vă oferă un meniu pentru o săptămână care creşte imunitatea organismului şi