Începând de vineri 16 octombrie, timp de 20 de săptămâni consecutiv, Jurnalul Naţional şi Editura Curtea Veche vor publica o parte dintre cărţile lui Jamie Oliver care nu au mai fost publicate în România. Volumele vor fi distribuite împreună cu ziarul, în fiecare zi de vineri.
Figură politică inspiratoare
Brillat - Savarin, "principele pofticioşilor" scria, în "Fiziologia gustului": "Animalele se îndoapă, omul mănâncă, dar numai omul de spirit ştie să mănânce". Marele "filosof al bucatelor" venea dintr-un cu totul alt domeniu către arta culinară, ilustrând perfect această realitate a veacurilor trecute: dacă bucătarii creau feluri de mâncare extraordinare, nu tot ei erau "formatorii de opinie" în ceea ce priveşte gastronomia timpului, ci oamenii de spirit - filosofi, scriitori, artişti sau aristocraţi - care ridicau în slăvi bucatele şi asigurau gloria creatorilor lor.
Astăzi bucătarii sunt cei care ies în faţă, prezentându-şi preparatele şi ideile în spectacole de succes, în care cuvinte precum: "delicios", "savuros", "picant" ş.a. sunt folosite atât cu sensul lor primar, cât şi cu sensurile metaforice, pe care le folosesc adeseori criticii de teatru, de film sau de televiziune.
Un bucătar talentat şi un om fascinant, britanicul Jamie Oliver este exemplul cel mai bun pentru acest gen de "chefs", care a îmbogăţit arta culinară cu toate elementele specifice pentru arta televiziunii.
Dar se poate chiar mai mult de atât! Din 1998, când debuta prima serie de emisiuni "The Naked Chef", Jamie Oliver a arătat că şi bucătarii pot fi "formatori de opinie", că pot provoca schimbări comportamentale - în ceea ce priveşte hrana, desigur - cu impact asupra unui segment larg de populaţie. A reuşit chiar, în 2005, să detroneze un politician versat, precum Tony Blair, adjudecându-şi titlul "The Most Inspiring Political Figure o