Fie că suntem amatori de călătorii sau rerori părăsim ţara este important pentru un turist să cunoască valoarea „atenţiei" băneşti pe care o oferă în schimbul unor servicii.
Bacşişul este o parte importantă a venitului oricărui chelner sau valet aşa că atunci când călătoriţi în străinătate este bine să ştiţi câţi bani să îi lăsaţi celui care vă serveşte la masă sau va ajută cu bagajele. Site-ul Business Insider s-a gandit la acest aspect şi a făcut un ghid al bacşişurilor.
Europa
Croaţia: Pentru o cafea lăsaţi restul, iar la restaurant circa 10-15%.
Cehia: Există de obicei o taxă pe servicii. Bacşişul este de 15%.
Franţa: Cuvintele service compris înseamnă că bacşişul nu este permis, dar de obicei se lasă până la 10% din sumă.
Germania: 10-15% pentru chelner sau barman.
Grecia: Rotunjiţi la 5 sau 10 şi oferiţi puţin mai mult pentru servicii de calitate.
Ungaria: De obicei se lasă 10%.
Italia: Nu mai mult de 10%. În Veneţia, oferirea de bacşiş gondolierilor nu este obligatorie.
Rusia: 10% direct chelnerului. Dacă îi lăsaţi pe masă ar putea ajunge în buzunarele şefilor.
Spania: Dacă serviciile sunt bune lăsaţi 7-13% în numerar.
Turcia: 10% sau puţin mai mult, cash.
Marea Britanie: Serviciile sunt deja incluse în preţ. Dacă nu lăsaţi 10-15%.
Orientul Mijlociu
Dubai: Guvernul a impus ca pe factură să fie trecută o taxă pentru servicii de 10% la hoteluri, baruri şi restaurante (aceasta este împărţită în mod egal, dar uneori ajunge în totalitate la cei care v-au servit). Totuşi, este bine să mai lăsaţi câteva drahme în plus. Portarii şi valeţii care parchează maşinile primesc de obicei 10 drahme. Taximetriştii nu aşteaptă nimic, dar există obiceiul de a rotunji suma la 5.
Egipt: Un bacşiş de 5-10% din sumă poate fi adăugată taxei pe servicii de 5-10% aflată deja pe nota de plată.