Pentru că nu are colesterol, margarina este recomandată persoanelor cu risc cardiovascular. Totuşi, în cazul persoanelor sănătoase, al gravidelor şi al copiilor, consumul de margarină nu este justificat. În toate aceste cazuri untul este un aliment de preferat. Margarina este obţinută din ulei şi grăsime vegetală amestecate cu apă, iar din acest motiv, nu conţine colesterol, fiind recomandată cardiacilor.
Controversa în privinţa margarinei datează de la începutul anilor 90, când studiile au demonstrat că procedura de obţinerea a alimentului (hidrogenarea) duce la formarea unor compuşi chimici (acizi graşi trans) care afectează negativ organismul, favorizând apariţia cancerului.
De aceea, nutriţioniştii au ales să nu mai recomande margarina ca pe o alternativă la unt, produs obţinut din grăsime animală şi nerecomandat cardiacilor din cauza conţinutului de colesterol. Potrivit producătorilor, noul procedeu prin care se obţine în prezent margarina nu mai implică formarea acizilor graşi trans, incriminaţi pentru că favorizează apariţia cancerului.
Vitaminele din unt sunt naturale
Pentru că margarina imită compoziţia untului, în timpul procesului de fabricaţie îi sunt adăugate vitaminele D şi A, care există în mod natural în unt. „Vitaminele din compoziţia margarinei sunt adăugate pentru protecţia antioxidantă şi vor suferi o degradare destul de rapidă, astfel încât utilitatea lor fiziologică este discutabilă“, explică biochimistul Radu Albulescu de la Institutul Naţional pentru Cercetare Farmaceutică.
În plus, în procesul de fabricaţie a margarinei este folosită grăsimea de palmier, cunoscută pentru conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi. Potrivit producătorilor, margarina este o sursă bună de vitamine A, E şi D şi de grăsimi esenţiale de tipul omega 3 şi omega 6. Aceste grăsimi esenţiale pro