Pieţele din Thailanda sunt un adevărat paradis pentru oricare european. Arome cu totul noi, culori vii, condimente, legume şi fructe neobişnuite atât ca aspect, cât, mai ales, gust. De fapt, a savura un ingredient thailandez înseamnă a porni într-o aventură care te seduce pentru totdeauna. De cele mai multe ori pierzi şirul bunătăţilor pe care le guşti, aşa că trebuie să le încerci din nou. Şi nu ai cum să te saturi.
DULCEAŢA FRUCTELOR
Fructele pot fi mâncate proaspete, sub formă de sucuri, uscate (adevărate gustări irezistibile) sau ca ingrediente în diferite salate. În orice ipostază ar fi, trebuie să le încercaţi!
Mango este poate fructul cel mai gustos. Nu se aseamănă cu cel pe care-l întâlniţi în magazinele româneşti. Este mult mai mare, de culoare galbenă, iar sâmburele din interior este plat şi alungit. Gustul... Ei bine, gustul este incredibil de dulce. Atât de dulce încât ai impresia că doar pentru fructul din faţa ta a strălucit soarele toată vara.
Mai sunt apoi fructele de mangustan, numite pe alocuri "reginele fructelor thailandeze". Sunt rotunde, cu o coajă maro-roşcată destul de tare. Se taie uşor cu cuţitul de jur împrejur, fără a răni miezul, iar după ce se desface jumătatea de coajă, veţi avea în faţă patru feliuţe albe, zemoase şi gustoase. Sâmburele este mare şi amar, aşa că este bine să îl îndepărtaţi. Longon nu sunt poate cele mai aspectuoase fructe.
Înşirate pe crenguţă, au culoarea şi aspectul unor cartofi în miniatură. Asta până dai de miezul aromat. Seamănă foarte mult cu cel al fructelor de lychee. Mare grijă însă să nu înghiţiţi sâmburele!
Se numesc champoo sau mere thailandeze, deşi nu au nici pe departe gustul sau forma unor mere. Poate cel mult culoarea roşie ca sângele. Par mai degrabă nişte clopoţei. Sunt dulci-acrişoare, iar acest contrast le dă tot farmecul. Unii oa