Prefectul Mihai Mohaci le-a pus gând rău fabricanţilor de mezeluri sau lactate care folosesc pentru produse denumiri care le sugerează clienţilor că preparatele sunt de casă, bio, şi chiar au atestate pentru ele, dar de fapt sunt pline de emulgatori sau coloranţi
41 de firme şi persoane fizice autorizate din judeţul Braşov au obţinut atestate de la Ministerul Agriculturii pentru produsele tradiţionale pe care le comercializează. Lista produselor tradiţionale cuprinde produse din lapte de vacă, oaie sau capră, preparate din carne de porc sau de vită, pâine cu cartofi, dar şi produse mai deosebite ca dulceaţa de trandafiri sau peşte afumat.
Astfel, producătorii braşoveni au „patalamaua” la mână pentru telemeaua de Bran, caşcavalul de la poalele Ciucaşului, pentru cârnaţii de porc de Făgăraş, dar şi pentru păstrăvul ardelenesc, untul de janţ Bârsa sau caşcavalul de vacă cu verdeaţă sau piper. Aceste atestate au fost eliberate după ce reprezentanţii Direcţiei Agricole au verificat procesul de fabricaţie şi a respectării tradiţionalităţii metodelor de fabricaţie şi a materiilor prime locale. Singura problemă este că aceste produse tradiţionale se transformă, în unele cazuri, tot în produse „de fabrică”, iar preparatele conţin de fapt emulgatori şi coloranţi şi nu sunt deloc bio. În ceea ce priveşte sancţiunile, deocamdată, nu au prea fost acordate. „Problema este că Ministerul Agriculturii dă girul pentru aceste produse, îi îndrumă pe producători în ceea ce priveşte procesul de fabricaţie, dar nu are forţă de sancţiune. Cu timpul, aceste produse încep să decadă din punct de vedere al calităţii, pentru că se încearcă obţinerea de profituri imediate, iar reţeta tradiţională nu mai este respectată”, a precizat Mihai Dobrinaş, şeful Direcţiei Agricole Braşov.
Tocmai de aceea, prefectul Mihai Mohaci (foto stânga) le-a pus gând rău producătorilor care î