O plimbare pe dealurile din Zakynthos nu poate decât să vă provoace un sentiment de linişte, de calm şi pace. Fie că sunteţi însoţiţi de ghizi sau faceţi o plimbare singuri, veţi întâlni o mulţime de lucruri interesante. Printre măslini sau pini se găsesc plante medicinale, dar şi plante folosite în bucătăria zakynthiană la prepararea bucatelor tradiţionale şi a brânzei.
Cel mai cunoscut tip de brânză grecească este feta, preparată cu lapte de capră, simplă sau aromată cu diferite condimente. Mai este manure, un alt tip de brânză preparată tot din lapte de capră, dar care are o culoare mai albă şi kefalotiri, un tip de brânză tare, asemănătoare parmezanului. Pe lângă aceste brânzeturi cunoscute în toată lumea, zantienii au mai multe tipuri de brânză specifice insulei: tirokafteri, brânză condimentată cu ardei iute şi folosită ca aperitiv, şi ladotyri, o brânză picantă datorită plantelor pe care le pasc caprele. Myzithra este o brânză care se prepară cu sau fără adaos de sare, fiind consumată ca atare, cu zahăr tos sau miere.
PREPARATE TRADIŢIONALE
Sartsa poate fi considerată mâncarea naţională a zantienilor. Se prepară din carne de taur sau vită, cu roşii, usturoi, oregano şi brânză ladotyri. Fideli usuroiului, zantienii prepară un fel de salată, cu vinete şi mult usturoi. Zantienii prepară pâinea mai mult în casă, alături de dulciuri, printre care şi mandolato, un desert asemănător cu nuga, Zakynthos fiind considerat a fi chiar locul de apariţie. Pasteli, un alt desert zantian, este preparat şi acum aşa cum îl făceau vechii greci, adică din seminţe de susan, miere şi migdale.
Oriunde ţi-ai îndrepta privirea, eşti înconjurat de marea albastră, de verdeaţa frunzelor de măslini, de case ce şi-au păstrat originalitatea construcţiei şi de oameni zâmbitori, gata oricând să te primească în casele lor şi să-ţi ofere cu drag din b