Preţurile multor alimente din ţara vecină au ajuns să le depăşească pe cele din România. Arădenii care mergeau în Ungaria chiar şi pentru cele mai banale cumpărături trec acum graniţa într-un număr mult mai mic.
Ungaria a anunţat ieşirea din recesiune, însă preţurile alimentelor, altădată extrem de atractiv pentru românii din vestul ţării, a crescut vertiginos. Arădenii urmăresc ofertele marilor hipermarketuri pe internet şi au ajuns la concluzia că nu mai este profitabil să-şi cumpere mâncare din Ungaria. În trecut, românii din vestul ţării mergeau des la cumpărături în hipermarketurile maghiare. Parcările erau pline de maşini cu numere de România. Acum bate vântul. Ofertele nu mai sunt atrăgătoare.
Preţuri România versus Ungaria
Preţurile din magazinele ungureşti se regăsesc şi în România. De exemplu, la Lidl, unul dintre cele mai frecventate magazine de către români, carnea de pui, preparată pentru gril, costă 1.243 forinţi/kilogram, adică aproximativ 19 lei, sosul pentru carne, 399 forinţi/sticla de 240 grame (6,10 lei), sucul marcă proprie, 69 forinţi /1,5 litri (1,06 lei). În România, carnea de pui preparată pentru gril se găseşte la 14,99 lei/kg, iar sosul pentru carne la 3,99 lei, la Kaufland, sucul marcă proprie, 1,09 lei/2 litri, la Penny Market. Singurul produs din oferta acestui magazin care este extrem de atrăgător este apa minerală la 39 forinţi/1,5 litri (60 de bani). În România, cea mai ieftină apă minerală este Kristallperle, se găseşte la Penny Market, cu 0,79 lei/sticla de 2 litri. Nici în parcarea de la Tesco nu prea mai găseşti maşini româneşti. Ofertele nu-i mai atrag pe români, iar preţurile sunt asemănătoare cu cele din România. Un kilogram de cotlet de porc, cu os, costă 999 forinţi (15,3 lei), pulpele de pui, 629 forinţi/kilogram (9,63 lei), laptele cel mai ieftin e la 169 forinţi/litru (2,58 lei), margarina Rama de 500 d