ACTIUNE • Fructele si legumele crude regleaza nivelul zaharului in singe
Vitamina C din citrice, macese, coacaze, varza rosie, patrunjel intervine in asimilarea zaharurilor, reducind riscul de diabet.
ACŢIUNE • Fructele şi legumele crude reglează nivelul zahărului în sînge
Vitamina C din citrice, măceşe, coacăze, varză roşie, pătrunjel intervine în asimilarea zaharurilor, reducînd riscul de diabet.
Suplimentarea dietei cu legume şi fructe crude bogate în vitamina C din fructe reduce riscul de diabet zaharat cu 62%. Argumentele sînt oferite de un studiu efectuat la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) şi publicat în revista Archives of Internal Medicine. Doctorul Anne-Helen Harding a urmărit obiceiurile alimentare a 21.000 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie, timp de 12 ani. Subiecţii au fost împărţiţi în cinci grupe, în funcţie de consumul de fructe şi legume crude şi de nivelul vitaminei C în sînge. În timpul studiului au fost descoperite 735 de cazuri noi de diabet zaharat. S-a dovedit că persoanele cu nivelul cel mai mare de vitamina C în sînge prezintă un risc mai mic cu 62% de a suferi de diabet decît cele care au un nivel scăzut al acestei vitamine.
DOZE. "Dieta bogată în fructe şi legume asigură aportul necesar de vitamina C şi în plus previne diabetul. Vitamina C este un antioxidant puternic, care intervine în asimilarea glucozei şi previne creşterea glicemiei", arată dr Anne-Helen Harding şi colegii săi. Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 60-70 mg. Suplimentarea vitaminei C este recomandată şi pentru stimularea imunităţii contra bolilor cronice şi infecţioase. În asemenea situaţii, dozele de vitamina C pot ajunge pînă la 1.000 mg zilnic. În cazul vitaminei C nu există risc de hipervitaminoză, surplusul fiind eliminat întotdeauna din organism. Necesarul de vitamina C este asigurat dac