După băuturile carbogazoase şi mâncărurile grase, specialiştii au descoperit un nou inamic al sănătăţii: sarea.
După ce au declarat război băuturilor carbogazoase şi mâncărurilor hipercalorice, autorităţile din New York au pornit acum o cruciadă împotriva altui duşman al sănătăţii: sarea. Cruciada este condusă de însuşi primarul din New York, Michael Bloomberg, care şi-a propus ca, în următorii cinci ani, să diminueze cu cel puţin 25 la sută cantitatea de sare din mâncărurile servite în restaurante sau livrate la domiciliu. Obiectivul acestei iniţiative este de a reduce numărul tot mai mare de cazuri de hipertensiune înregistrate în rândul americanilor. Într-un oraş cu peste opt milioane de locuitori, impactul iniţiativei ar putea fi extrem de puternic. Este suficient să ne gândim că fie din cauza numărului tot mai mare de burlaci, fie din cauza programului de muncă încărcat, aproape nimeni nu mai găteşte, iar serviciile de livrare a mâncării la domiciliu sunt o afacere extrem de profitabilă. Cele mai căutate sunt specialităţile chinezeşti sau mexicane, cunoscute pentru aromele lor puternice. De altfel, exact în acest sector iniţiativa lui Bloomberg ar putea face diferenţa. „Toţi consumăm prea multă sare, iar cea mai mare cantitate se află în alimentele pe care le achiziţionăm“, a declarat, pentru New York Times, Thomas Farley, medicul responsabil pentru sănătatea publică din metropola americană. Prin această iniţiativă, Farley este convins că vor fi salvate multe vieţi. Potrivit cotidianului american, iniţiativa lui Bloomberg, aflat la cel de-al treilea mandat al său, este probabil cea mai ambiţioasă, pentru că necesită colaborarea întregii industrii agroalimentare americane, care nu intenţionează să producă sortimente destinate doar newyorkezilor.
Reacţii pozitive
Primele reacţii au fost pozitive. Mai-marii de la colosul american