Agricultura din Romania a cazut prada speculatiilor imobiliare, secetei si greutatilor intampinate de producatorii locali la desfacere, printre altele, productia de cereale diminuandu-se cu 25 - 30 de procente, in acest an, comparativ cu anul precedent.
Cea mai importanta scadere s-a inregistrat in cazul graului, productia fiind cu 32% mai mica decat in 2008, potrivit unui studiu al Bancii Comerciale Romane (BCR), remis Ziare.com.
Cu toate acestea, estimarile privind productia de grau sunt de 5,3 milioane de tone, in 2009, in conditiile in care consumul intern este de trei milioane de tone anual.
In ultimii cinci ani, Romania nu a reusit sa-si imbunateasca productivitatea, in termeni reali, iar suprafata cultivata a scazut cu aproximativ zece procente, in perioada 2003 - 2008, ca urmare a cresterii fenomenului de urbanizare, dar si a capacitatii limitate de exploatare.
De asemenea, agricultura a suferit si din cauza investitorilor straini care au venit in Romania doar pentru a cumpara teren arabil la preturi de 3 - 7 ori mai mici decat in Occident si apoi sa-l vanda la preturi mult mai ridicate.
La floarea soarelui, productia a crescut de la 500 - 1.500 de kilograme pe hectar, la 1.400 - 1.600 de kilograme. Cu toate acestea productivitatea este cu 33 de procente mai scazuta decat cea din Franta, de exemplu.
In 2009, romanii au consumat legume si fructe mai ales din import, in masura de 60 - 65%, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Pe plan local, s-a inregistrat o crestere a productiei de tomate (8%), castraveti (42%) si ardei gras (37%). In acelasi timp, s-a diminuat productia la ceapa, morcovi si legumele de sera.
In ciuda faptului ca suprafetele cultivate au fost mai mari decat anul trecut, productia va fi mult mai mica, potrivit estimarilor. Astfel, in primele sapte lun