Un chef al vânătorilor la care s-a mâncat un mistreț braconat, s-a sfârșit la spital. Protagoniștii s-au îmbolnăvit de trichineloză. Acum se tem să recunoască faptul că au împușcat animalul fără să aibă autorizație.
Petrecerea a avut loc înainte de Crăciun, la Lugoj, pe un fond de vânătoare privat. Aproximatov 100 de vânători au participat la vânătoare și apoi la distracție. Ei au împușcat un mistreț fără să aibă autorizație emisă de autoritățile de vânătoare județene, apoi l-au gătit, fără să mai ducă la analize carnea animalului, gândindu-se că fiind crescut în pădure este ”curat”.
După nici două săptămâni au apărut crampele musculare și problemele de sănătate. Bărbații se simțeau tot mai slăbiți. Un număr de 5 dintre ei și-au dat seama ce au pățit și au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. După analize diagnosticul a fost clar: trichineloză.
”Cei cinci pacienți manifestă o formă relativ ușoară a bolii, astfel că după administrarea tratamentului s-a decis continuarea acestuia acasă. Nu aveau de ce rămâne internați”, a explicat dr. Virgil Musta, de la Spitalul Babeș.
Medicii însă îi așteaptă și pe ceilalți pacienți pentru tratament. Ei avertizează că boala poate fi letală, dacă numărul paraziților e mare. ”În parazitozele masive boala poate duce chiar la deces dacă paraziții ajung în sistemul nervos central sau în miocard. În formele medii ale bolii simptomele sunt mai ales febra și durerile musculare, plus o stare fizică proastă, lipsită de energie”, a mai explicat Musta.
Deși cei 5 vânători tratați la Timișoara au recunoscut, neoficial, mistrețul braconat, ceilalți vânători se tem de efecetele legii și de șefii lor, dacă se va afla de fapta comisă, astfel că s-au adresat unor laboratorare private pentru a le confirma boala.
La ancheta epidemiologică realizată de Dir